Som företag är det viktigt att skapa sig igenkännlighet bland sina kunder och i världen, men det finns en sak som man inte ska glömma och det är att varumärkesskydda sitt varumärke – annars kan någon annan som gillade din idé och ditt driv dra nytta av situationen, utan att du kan göra något alls åt saken om du inte skyddat dig rättsligt och korrekt.

Som företag kan man marknadsföra sig med profilreklam och annat för att öka sin synlighet, men om du inte varumärkesskyddat ditt företag, affärsidé och själva varumärket så kan det gå illa. Rent krasst är det likt patentverket. Om du inte har ensamrätt, patent, på din idé kan vem som helst kopiera det, och det vill man ju inte råka ut för. Så hur ska man göra för att skydda sig? Det är något som Christopher Büller har koll på, han är både jurist och expert på immaterialrätt, och till Privata Affärer delar han med sig av hela 10 bra tips på vad man ska tänka på om sitt varumärke och vilka fällor man ska undvika. Såhär säger han till exempel om varför man ska undvika att dra nytta, eller rent krasst kopiera, en konkurrents varumärke:

” – På kort sikt kanske det kan vara frestande att låta sig inspireras av och plocka delar ur andras framgångsrika koncept, men det kostar nästan alltid mer än det smakar. Dessutom finns ju risken att ditt varumärke blir starkt, men tyngs ner av den andre aktören, som du då kanske inte längre vill förknippas med. Generellt är det bäst att undvika att dra fördelar av konkurrenters varumärken.” – Privata Affärer.

Likaså varnar han för att man ska tänka rätt kring sitt varumärke. Ett varumärke kan ju faktisk vara både företagets namn eller logotype och det kan även vara en speciell produkt- eller tjänstenamn eller specifika färger och former som kopplas till den typ av verksamhet som ditt företag bedriver. Alltså allt som gör ditt företag unikt, det är inom ditt varumärke – och vissa saker inom detta kan man inte skydda. Om du använder till exempel en speciell figur i stället för ett ord att beskriva företaget med och inte alls har ett ord med i företagets namn kan det bli svårt att registrera företaget överhuvudtaget, än mindre kräva ensamrätten som varumärkesskyddet defacto ger. Se därför till att ha både ett ord och en logotyp, inte bara en logga. Men det är såklart långt från allt vad han tipsar och varnar om rörande detta, så läs hans tips när du ska varumärkesskydda dig och ditt företag.