Arbetsrelaterade event och mingel av olika slag är något som många brukar tycka är ganska påfrestande tillställningar men det handlar ofta om mingelrädsla. Som tur är går sådan nervositet enkelt att bota – allt du behöver göra är så enkelt som att lära dig konsten bakom att mingla.

Går det att lära sig att mingla? Självklart. Det menar Etikettdoktorn Mats Danielsson som erbjuder föreläsningar om just konsten att mingla vilka man kan anmäla sig till å hans sajt http://www.matsdanielsson.se/. Så vad är då hemligheten bakom ett lyckat mingel event, kan man fråga sig. Att alla minglar såklart och för att kunna göra det måste man även våga avlägsna sin från en person för att gå vidare till nästa. Ett tips är att inte krångla till det hela, utan det räcker med att tacka för pratstunden och sedan mingla vidare. Smart kan vara att även tänka på att vara uppmärksam när man väl står i en liten grupp och pratar så att man faktiskt släpper in personer som kommer dit just i syfte att mingla.

Etikett tips på minglet

Något som kan vara bra att tänka på när man ska mingla så är det att hålla koll på vilka etikettsregler som gäller. Vad bland annat Driva Eget tipsar om är att börja med att ha rätt inställning och mindset när man väl ska på mingelevent. Till exempel menar man att man inte ska se alla man möter som potentiella kunder utan snarare fokusera på att knyta kontakter och ha det trevligt genom informationsbyte, sen om personen vill bli kund eller inte så kommer denne bli det. Ingen gillar en säljare. Annat tips man har är att ha på sig kavaj eller annat plagg med praktiska fickor för att kunna ta med sig sin kalender och visitkort, och även samla andras visitkort i men tänk på att förvara dessa på olika platser – du vill ju inte råka ge ut ett kort du precis fått. Den gyllene regeln är att inte prata för länge, hur trevligt det än må kännas. Det räcker med 6 till 8 minuter och sedan är det dags att mingla vidare.

Innan, under och efter minglet

Innan ett mingel är det bra att förbereda sig, och under minglet är det viktigt att röra sig mellan olika grupper och prata med flera personer. Men efter då, hur ska man göra då? Tänk på att vårda de kontakter och bekantskaper du knutit under minglets gång. Tidningen Chef tipsar om att börja med att sortera de visitkort du fått, skriv en snabb anteckning på kortet om vad som sagts eller bestämts såsom en inplanerad lunch och skicka sedan iväg ett kort mail som bekräftar ert kommande möte. Sedan det viktigaste. Har du sagt att ni ska höras så bör du även höra av dig, annars leder det till badwill och det vill du såklart inte.