Digitala konferenser har blivit allt vanligare, inte minst på grund corona-pandemin och som ett sätt att överkomma stora, geografiska avstånd. Med den alltmer framåtskridande teknologin är det idag inte bara möjligt, utan dessutom fördelaktigt, att hålla konferens på distans. Det är bra för miljön att undvika långa resor, det är ett sätt för människor över hela världen att kunna delta och det är också ekonomiskt gynnsamt då det inte behövs stora lokaler och massor med mat.

En digital konferens har både likheter och stora skillnader jämfört med en fysisk sådan, och det är därför viktigt att du är väl införstådd med vad det innebär. Precis som vid en vanlig konferens är det smart att skicka inbjudningar i god tid men vid en digital konferens kan det också vara klokt att inkludera vissa instruktioner. Många har aldrig deltagit i den här typen av sammankomst förut och uppskattar säkert några tips och råd.

”Förutom det rent tekniska är din presentation också viktig.”

Gör konferensen lätt och smidig

Eftersom mycket av den digitala konferensen hänger på teknologi är det viktigt att du testar att allt fungerar långt i förväg men också att deltagarna förstår hur det ska gå till. Kamerorna på deras datorer bör vara påslagna, de måste ha fungerande mikrofoner och bra högtalare så att de inte missar någonting. Det är ofta bra att ha så kallade headsets, där ljudet isoleras bättre och mikrofonerna placeras alldeles framför munnen. Förutom det rent tekniska är din presentation också viktig. Se till att den inte blir för utdragen och att du talar tydligt. Försök att alltid ha möjlighet för deltagarna att interagera, till exempel med kommentarer eller genom att kunna rösta. Som en kul och trevlig överraskning kan du också låta bjuda alla på något gott till pausen genom att skicka godsaker med bud.