De flesta arbetsplatser har någon gång per år en konferens för de anställda i utbildnings- och teambuildingsyfte. Något som blivit populärare med åren är att dessa hålls utanför kontorets väggar och rent av utanför landets gränser. Men vilka regler gäller för konferens och hur ska du tackla middagarna efter arbetstid? Här är allt du behöver veta.

Många företag väljer idag att boka konferensresor utomlands från Travel2 för att kunna erbjuda sina anställda ett miljöombyte vid konferenstillfället. Populära resmål är till exempel Dubrovnik, Malta och Prag för att nämna några som till exempel en researrangör tipsar om. Men tänk på att inte ha alltför roligt på resan. När man förenar nyttan med nöje gäller det att hålla tungan rätt i mun. När man förenar dessa två saker, nytta och nöje alltså, så är det viktigt att man gör det på rätt sätt. Annars kan man hamna i klammer med Skatteverket. Så vad är det då som gäller rent skattemässigt när det kommer till konferensresor? Så här skriver Skatteverket:

”En viktig omständighet är den tidsmässiga fördelningen mellan studier/konferens och andra aktiviteter under resan. För att räknas som en studie- eller konferensresa måste resan innehålla en inte oväsentlig del effektivt arbete. Som en tumregel bör studie- eller konferenstiden vara minst sex timmar per dag. Under en vecka bör den effektiva studie- eller konferenstiden omfatta minst 30 timmar, jämnt fördelade under veckan.”

Ta det lugnt på konferensresan

En annan sak värd att tänka på när man åker iväg på konferens med jobbet är att man är där i jobbsyfte. Även om det lockar att festa till det ordentligt efter en dags konfererande så är det viktigt att man håller sig i skinnet. Men hur gör man det? Det är något som tidningen Kollega tar upp i en artikel där man skriver just om att festa med jobbet. Deras främsta förhållningsregler handlar om att: inte dricka för mycket alkohol, håll en kontinuerlig dialog om alkoholkulturen på företaget och håll koll så ingen kollega ligger i riskzonen för ett missbruk.