På företag är kaffet en big deal och utgör en stor del av den sociala sammanhållningen. Kaffe kan till och med göra det enklare att framföra sina idéer och tankar, det visar en studie som genomfördes under 2016 i form av en innovationsturnering i Skåne.

Glöm inte bort kaffet om ni ska ha möte på företaget. En innovationsturnering som för två år sedan gick av stapeln i Skåne har gett frukt och är nu igång igen. Och vad man utrönt ur turneringen är att kaffe på möten är en stor bidragsfaktor till att konversationerna flyter på i en bättre och mer avslappnad takt.

”Över en kopp kaffe och en vetekrans fick åtta start-ups, entreprenörer och företag presentera sina idéer för såväl internationella som lokala investerare. – läs mer om innovationsturneringen.

Till Sydsvenskan säger den ansvarige för projektet med turneringen, som heter The Creative Tour, att anledningen till att deltagarna får en kaffe och bulle är att avdramatisera situationen. Turneringen går nämligen ut på att just start-up företag får presentera sina idéer för potentiella investerare i hopp om att få finanser för att förverkliga idéerna. Men i stället för att presentera idéerna på traditionellt vis har man i stället flyttat diskussionerna till fikarummet – vilket har gett gott resultat. Genom att ta bort den pressande miljön som vanligtvis medföljer vid den här typen av sammanhang har man insett att konversationerna flyter på mer avslappnat och idéerna presenteras på ett sätt som öppnar upp för både frågor och funderingar från de övriga deltagarna. Och det är därför som turneringen går av stapeln även i år och första stoppet var i Lund.