När man arrangerar ett event av något slag är det mycket att tänka på. En sak som man dock aldrig får försumma är kaffet.

Kaffe är något som svenskar tar på stort allvar. Det är länge sedan man skrattade åt den som hyrde kaffemaskin inför ett event på ett företag. Många skulle idag säga att det är självklart. Blir kaffet dåligt blir nämligen hela eventet dåligt.

Kanske kan kaffet rent av bli själva huvudsyftet med eventet. Testa t.ex. olika bryggningsmetoder, som de gör i det här klippet.

En twist kan vara att inte bara jämföra bryggningsmetoderna med varandra, utan också med kaffet från maskinen. Det är inte säkert att någon kommer att kunna säga vilket kaffe som kommer från vilken apparat. Även om vi svenskar dricker mycket kaffe är vi inte alltid så uppmärksamma på nyanserna. Smaken påverkas inte bara av vilka bönor som har använts, utan också av malningen, filtret och vattnet.

Svenskarna, nysvenskarna och kaffet

Just eftersom kaffe är viktigt för svenskarna kan det bli en nyhet när det öppnar ett kafé på en flygplats. Att kunna ta en kopp kaffe när man väntar på sitt flyg uppskattas av många. Ett annat kafferelaterat initiativ som uppskattades av många var när Jerry Engström bjöd på kaffe och kakor när trafiken stod still på E4 i höjd med Skuleberget mellan Örnsköldsvik och Härnösand. Läs mer om detta här.

Sverige är dock inte det enda land i världen som har en utpräglad kaffekultur. Många länder, runt om i världen, har sin särpräglade kaffekultur och sitt sätt att dricka kaffe. Ofta är det en social aktivitet, och kanske är det därför som det finns många grupper runt om i Sverige där man träffas för att fika och öva på svenskan. En sådan grupp finns på Kulturhuset i Vallentuna.