Ny på jobbet eller är du egenföretagare som vill marknadsföra dig med hjälp av en konferens? Den här texten riktar sig till den som inte bokat en konferens förut och behöver lite tips på vad man gör tänka på och hur man väljer ställe att konferera på. Ett av tipsen är att vända sig till Konferenspoolen och låta sig inspireras av deras utbud.

Många tycker att det tas för givet att man kan styra upp en konferens så nu tänkte vi gå igenom hur man gör om det är första gången man ska boka en konferens! Vi kan starkt rekommendera att man väljer plats på http://www.konferenspoolen.se/, där kan du söka till exempel efter vilken aktivitet du vill att ni ska ha (spa, friluft eller liknande) eller om du föredrar något ställe långt bort eller nära till hands. Är det så att du är osäker på aktivitet kan du börja med att göra en intern omröstning på arbetsplatsen. Välj ut några ställen från Konferenspoolen så får folk vara med och tycka till! Annars brukar det vara uppskattat att det blir till en överraskning.

Varför ska du ha konferens? 

Konferenser är till för att antingen skapa teambuilding i ditt företag; ni umgås utanför arbetsplatsen och många tycker det är kul att tävla eller uppleva saker ihop på ett eller annat sätt. Det uppskattas varmt med en god middag efteråt och kanske en liten drink innan det är läggdags – eller dans till småtimmarna, vem vet?

Andra har mer öppna konferenser för att lyfta ett ämne. Det kan vara för att utbyta idéer med andra företag inom samma bransch för att miljöanpassa sin verksamhet. Kanske står ni i branschen inför tuffa utmaningar, omdaningar i politik eller kanske i fråga om efterfrågan på en vara eller tjänst? Eller kanske vill du stärka kvinnorna i din bransch och starta en konferens för att stärka den kvinnliga gemenskapen? Oavsett är det smart att göra det i företagets namn; då skapar man goodwill och ligger i framkant. Dessutom får företaget ett gott rykte som arbetsgivare som tar sådana frågor på allvar.

Vi har tidigare skrivit om vad du sedan ska fylla konferensinnehållet med, till exempel är det bra att i förväg planera exakt vad som ska göras och syftet med detta. Skapa fokusgrupper som fokuserar på olika saker och du som administratör har som ansvar att fördela uppgifterna och sedan göra verklighet av dem.

Lite fler konferenstips

Gör din hemläxa och läs på exakt vad som är avdragsgillt och inte, reglerna ändras lite när som helst så håll dig uppdaterad. Du vill helst inte begå några misstag och råka på skattesmällar, och det finns smarta sätt att få avdrag på.

Inspireras av andra konferenser. Det pågår konferenser hela tiden, både sådana som är öppna för allmänheten och sådana som är för slutna sällskap. Beroende på vilken anledning du ska ha konferensen är det bra att låta sig inspireras av andra! Konferenser är ett bra sätt att marknadsföra sig på, och därför kan en sådan konferens med branschfokus vara bra för att få en ”ledande roll” i ämnet.

Ett tips på ett ställe som kan komma att bli en konferensplats i framtiden är en stor upplevelsepark i Skavsta.