Den som följer utvecklingen och prognoserna i svensk ekonomi idag känner till att det går hyfsat bra för svensk ekonomi. Men två saker verkar bromsa tillväxten: en svajig bostadsmarknad och matchningsproblem. Två saker som berör en arbetsgivare och egenföretagare. Men det finns som alltid lösningar för den lösningsorienterade.

Att hyra företagsbostäder har blivit en förutsättning för en rörlig arbetsmarknad. Att enkelt kunna flytta sin personal närmre kontoret är en anledning. Att expandera sin verksamhet mellan någon mindre stad och Stockholm är en annan. Kanske har du förlagt din verksamhet i någon mindre stad i Sverige – men alla konferenserna som behandlar din verksamhet är i Stockholm. Att vara företagare handlar om att öppna upp för enkla och goda möjligheter att röra sig fritt.

Faktum är företagslägenheterna löser många av de arbetsmarknadsproblem vi ser i Sverige idag. Vi ska titta lite närmre på underliggande faktorer och göra en ekonomisk prognos för framtiden.

Matchningsproblem för företag

Het konjunktur ger många nya jobb, heter det. Men nya jobbmöjligheter förutsätter också att det finns människor som kan jobba där. Idag har vi en hyfsat låg arbetslöshetssiffra. Problemet är faktiskt snarare det omvända: företag har svårt att locka till sig rätt människor, berättar SR.se i ett reportage. Det här problemet kallas matchningsproblem och är idag ett reellt hinder för tillväxten i Sverige. Byggbranschen, IT-sektorn – men också skola och omsorg lider stora svårigheter på grund av matchningsproblemen.

Hittar du rätt kompetens bor den kanske inte på rätt plats. Då måste du som företag överväga om det kan löna sig för dig att hyra en företagslägenhet där den nyanställda kan bo medan den hittar eget boende. En svajig bostadsmarknad kan nämligen få din personal att tacka nej till tjänsten. I den länkande artikeln kan du läsa mer om prognoserna som de olika ekonomerna gör.

Med en rörlig arbetsmarknad menar man den arbetsmarknaden som öppnar upp för att människor kan variera sina uppdrag och att det finns goda förutsättningar för att göra karriär. Och det som skapar sådana förutsättningar är just öppningar i bostadsfrågan – och att anställa rätt kompetens vid rätt tillfälle.