Planerar ni en konferens eller ett event, som ni ska hålla i en svensk stad? Har ni svårt att bestämma er? Det finns många svenska städer som har mycket att erbjuda, så det är inte helt lätt att välja.

Sverige är ett land som erbjuder stor regional variation. Det gäller också de svenska städerna. De påverkas av det omkringliggande landskapet, närheten till hav, sjöar eller andra vattendrag, och inte minst är historien synlig på olika sätt i stadsbilden. Det märks inte minst när man jämför de tre svenska storstäderna.

Stockholm har, av förklarliga skäl, bäst kommunikationer i landet. Det är enkelt att ta sig dit, vare sig man kommer från New York eller från Karlstad. Det är den största staden i Norden, men naturen och lugnet är inte långt borta, faktum är att man kan ta sig dit med kollektivtrafiken.

Om man väntar många internationella gäster kan Malmö vara ett bättre alternativ än huvudstaden, tack vare att Köpenhamn ligger så nära. Därmed kan man utnyttja den danska huvudstadens kommunikationer. Malmö har också mycket att bjuda på i egen rätt, och är inne i en mycket expansiv period. Det märks i utbudet av hotell restauranger och mycket annat.

Västkusten kallas ibland Sveriges framsida, och de flesta som besöker Göteborg och ger sig ut på en båttur i skärgården är benägna att hålla med. Hamnen och älven ger staden en mycket speciell karaktär, som förstärks av den spännande historien. Det är svårt att känna sorg i Göteborg, för att travestera en känd svensk sångare.

Utanför storstäderna

Skymning i KarlskronaAtt rekommendera någon av de svenska storstäderna är kanske inte så fantasifullt, men det finns skäl till att dessa orter är populära. Alla tre har mycket att bjuda på, i form av både hav och inland. Stockholm har ju faktiskt skärgård både öster- och västerut. Hur många städer i världen har egentligen det? I Göteborg har inflytandet från Storbritannien alltid varit starkt, och Malmö har som bekant när inte bara till Köpenhamn, utan till hela den europeiska kontinenten.

Men Sverige är betydligt mer än Stockholm, Göteborg och Malmö. Vårt avlånga land har många fler städer som erbjuder spännande mötesmiljöer. En av dessa är Karlskrona, som under stormaktstiden var en av rikets största och viktigaste städer. De gamla delarna av staden, som är belägna på ön Trossö, finns sedan 1998 på Unescos världsarvslista. Närheten till havet har alltid varit viktig för staden, och havsluften ger extra energi för möten och konferenser även idag.

Sverige är inte bara ett land med en lång havskust, det är också ett land med många sjöar. En av de största heter Storsjön, och vid den ligger Östersund, Jämtlands största stad. Östersund ligger i en av Sveriges bördigaste jordbruksbygder, och den som är nyfiken på om detta påverkar råvarornas smak bör boka in ett besök på Fäviken Magasinet, en av Sveriges bästa restauranger. Allt som serveras där är producerat i Jämtland, eller på den norska sidan av landsgränsen. Se till att boka i god tid, bara.