Det är inte bara events som riktar sig specifikt till företag som kan vara gynnsamma för näringslivet. Fråga bara företagarna i Linköping vad de tycker om cosplay.

Cosplay är en subkultur som kommer från Japan, och som handlar om att klä ut sig till karaktärer från tv-spel, tv-serier, m.m. Även om subkulturen är ny i Sverige så har den snabbt blivit mycket populär. Scenens största evenemang i Sverige är Närcon, som hålls i Linköping varje sommar, på universitetets område. Första året lockade evenemanget 270 besökare, medan det senaste lockade nästan 10 000 cosplay-intresserade till sommareventet. Intresset är så stort att man även arrangerar ett mindre event, med några tusen besökare, på vintern.

Hjälp från kommunen och universitetet

Bakom evenemanget står Samuel Anlér, som säger till Östgöta-Correspondenten att han siktar på att göra staden till cosplay-huvudstaden för hela Norden. Potentialen finns, hävdar han, nu när Linköpings kommun och universitetet hjälper till med arrangemanget. Universitetet ser det som ett bra tillfälle att locka framtida studenter till lärosätet.Deltagare på Närcon

Även kommunen uppskattar Närcon. Samuel Anlér var nominerad i kategorin Årets visionär på kommunens näringslivsgala 2016. Över huvud taget satsar kommunen stort på att göra Linköping till en eventstad. Minst ett internationellt event på hög nivå varje år ska arrangeras i kommunen, enligt ett pressmeddelande. Kommunen har en särskild event group som ska leda och styra arbetet med samordning mellan olika aktörer i kommunen. Just bristen på koordination inför stora evenemang är något som Samuel Anlér kritiserar kommunen för i intervjun med Corren.

Förutom Närcon, som kanske är det evenemang som har lockat flest, har Linköping de senaste åren stått värd för bl.a. damernas EM i fotboll, herrarnas EM i handboll, fyra deltävlingar i Melodifestivalen och Swedbanks tillväxtdagar. Antalet övernattningar i staden, och den ekonomiska omsättningen i de turistrelaterade näringarna, har ökat mer i Linköping än vad riksgenomsnittet har ökat under samma period.